Kitap Özeti
Onlar Türk şiirinde kaideyi bozan istisnalar… Kimi yalnızlığı ilme dönüştürüyor, kiminin çektiği sıkıntının nedeni çok duyarlı olması. Kimi şiiri nefes alıp verir gibi yazıyor, kiminin şiiri militanın dervişle ritmik dansı gibi…
Ömer Aksay, irfanî derinliğe sahip yalnızlıkları, modernleşme hareketleri ve kültürel şizofreni sonucu entelektüellerin içine düştüğü sığ yalnızlıktan ayrılan on büyük Türk şairini “resmediyor”. İslâmî duyarlılığa sahip çı¬kan, İslâmî ruha yön veren, anlamı kıran ve sınırları genişleten bu şairleri bilinmeyen yönleriyle anlatıyor.
Onları yakından tanıyan ve onların şiirleriyle uzun yolculuklar yapan Aksay’a göre, Türk şiir ve düşünce hayatını yönlendiren bu on büyük müstesna şahsiyet, şiirleriyle, sahip oldukları duyarlılıkla ve şuurlarıyla istisna!
“Biz koşu bittikten sonra da koşan atlarız” diyor Sezai Karakoç. Sırf bu cümle bile kaideyi bozmaya yetiyor aslında.
Kaideyi bozan istisnalar bununla sınırlı değil elbette: Nuri Pakdil’in kendine has, kimseye benzemeyen, özgün kimliğiyle söyledikleri… Sezai Karakoç’un fikirlerini yaymak için kurduğu Yüce Diriliş Partisi’yle söyledikleri… İsmet Özel’in büyük beklentilerle kurduğu İstiklâl Marşı Derneği aracılığıyla söyledikleri… Necip Fazıl’ın siyasî tercihleriyle, siyasî tavırlarıyla söyledikleri… Cahit Zarifoğlu’nun şiiri dışında söyleme gereği duydukları… Rasim Özdenören’in, Cemil Meriç’in kesintisiz söyledikleri… Erdem Bayazıt’ın siyâsete girip söyledikleri… Mehmed Âkif ’in şiiri de dâhil, ölene kadar söyledikleri… Ve Yahya Kemal’in bastıramadığı vicdanının söyledikleri…
Kitabın İçindeki İstisnalar:
Nuri Pakdil
“Yalnızlığın İlme Dönüşmesi.”
Sezai Karakoç
“Bambaşka Bir Keyfiyet!”
İsmet Özel
“Çektiği Sıkıntının Nedeni: Çok Duyarlı Olmak.”
Necip Fazıl Kısakürek
“İnsanlar İçinde, İnsan Okyanusu İçinde, Âlemlerin Ortasında, Kainatın Merkezinde.”
Cahit Zarifoğlu
“Nefes Alıp Verir Gibi Şiir Yazdı.”
Rasim Özdenören
“Gizli Şair.”
Erdem Bayazıt
“Militanın Dervişle Ritmik Dansı.”
Cemil Meriç
“Şüphe. Karanlık. Kasvet. Mağara. İnkâr. İsyan. Yalnızlık.”
Mehmed Âkif Ersoy
“Asrın İdrâki.”
Yahya Kemal Beyatlı
“Cumhuriyet’in Bilinçaltı.”