Hayy Kitap Duyuru
Arama
Nihal Doğan

Nihal Doğan

Yazar hakkında merak ettikleriniz…

Yazar Hakkında

Bulgaristan göçmeni Türk bir ailenin ikinci çocuğu olarak 1975 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. O doğduğunda, kimliği, dini, dili için ana vatana göçüp sıfırdan yeni bir hayata başlayan ailesi Türkiye’ye göçeli üç yıl olmuştu, haliyle göç travmasının gölgesinde ama Balkanlar’ın kültürüyle ve temel gıdalarıyla; yoğurt, peynir, boza, tarhana, sirke, turşu gibi fermente besinlerle ‘mayalanarak’ büyüdü.
İlkokul, ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. 10’lu yaşlarının başlarında annesine konulan ‘romatoid artrit’ teşhisi, ergenlik yıllarından itibaren tüm hayatını etkiledi. Ortaokul, lise ve yarım kalan üniversite yıllarında sağlık, ‘öncelikli’ ilgi alanı oldu. Boş zamanlarında kendini hep tıp kitabevlerinde, sahaflarda kütüphanesine katacağı sağlık kitaplarının peşinde buldu.
1993’te, öğrencilik yıllarında çalışmaya başladı, part-time çalışarak hem harçlığını çıkardı, hem de yabancı dil başta olmak üzere merakının olduğu farklı alanlarda eğitimlere katılarak kendini geliştirdi.1995-2005 yılları arasında medya-reklam sektöründe reklam müdürü olarak çalıştı.
20’li yaşların başlarına geldiğinde, annesinin bir hastalığı ortalama beş hastalığa çıkmıştı. Hasta olmadan, gereksiz ilaca maruz kalmadan yaşamayı öğrenmek ve çevresindekilerin de öğrenmesine vesile olmak artık yaşam amacı olmuştu. Doğal ve organik beslenme ve yaşam biçimini o yıllarda edindi. Yerel eski tohumların kıymetini daha o günlerde fark ederek sebze ve meyve tohumlarını, çekirdeklerini saklamak hobisi haline geldi. Zamanla çeşitler artarak çoğaldı ve yıllar içinde kendi ‘tohum bankasını’ oluşturdu. Şimdilerde o tohumları, çekirdekleri filizlendiriyor ve gelişimlerini gözlemliyor. Türkiye, Avrupa ve Balkanlar çevresindeki organik ve yerel üreticileri araştırarak kendine geniş, alternatifli bir alış- veriş portföyü oluşturdu. Ve halen bu yaşam biçimini sürdürüyor.
Ayrıca annesinin akrabasından aldığı ‘sirke eli’ ona da bulaşmıştı, evinin bir odasını küçük bir laboratuvar gibi organize etti. Meyvelerin ve tıbbi bitkilerin hastalıklardaki etkilerini araştırarak terapi niyetine geleneksel yöntemle hakiki sirke yapmaya başladı. İlk beş yılda sadece kendisinin ve annesinin bildiği meyveleri ve tıbbi bitkileri farklı usullerde kurarak 45-50 çeşit sirke yapmıştı. O sirke numunelerini 25 yıldır saklıyor. Sonraki yıllarda küçük çapta hakiki sirke üretimine ve meraklılarıyla tecrübelerini paylaşmaya sirke atölyelerinde devam etti, halen de devam ediyor.