Kitap Özeti
Toda’nın babası çalılığa dönüşmeden önce usta bir pastacıdır. Her sabah yirmi çeşit kremalı pasta ve üç çeşit turta pişirmek için gün ışımadan kalkıp işe koyulur. Ta ki günün birinde her şey değişene kadar Güneyde savaş patlak verince, Toda’nın babası da askere alınır. Toda babaannesiyle kalmıştır ama bir süre sonra çatışmalar yaşadıkları kente de sıçrar. Toda’nın, yurtdışında yaşayan annesinin yanına gitmesi gerekecektir. Yolculuk ne kadar maceralı, ne kadar tehlikeliyse de, Toda ne yapıp edip annesini bulmaya kararlıdır
Savaş ve savaşın getirdikleri, savaş yüzünden ülkesinden ayrılmak zorunda kalan insanların yaşadıkları, Joke van Leeuwen’ın dil cambazlıklarıyla, mizahıyla, yarattığı ilginç karakterler ve kurgusuyla bir kara komediye dönüşüyor. Leeuwen savaşı besleyen “biz, ötekiler, kuzeyliler, güneyliler” gibi ayrımların anlamsızlığına işaret ederken, çocuklarla yetişkinlerin dünyayı yorumlayışlarında ne kadar farklılaştığını ustalıkla vurguluyor.
Hızlı temposu, sıradışı olay örgüsü ve benzersiz üslubuyla Babam Çalılığa Dönüşünce, 2011’de Hollanda’nın önemli ödüllerinden Vlag&Wimpel Ödülü’nü aldı. Leeuwen bu kitabında da kurguyu, çok sevilen romanı Cik!’ten aşina olduğumuz özgün çizimleriyle besliyor, bütünlüyor. Savaş gibi ağır bir konuyu ele alan Babam Çalılığa Dönüşünce, kaçınılmaz olarak satır aralarına nüfuz eden hüznün yanı sıra, eğlence ve serüven vaat ediyor. Böylece ortaya, şaşırtıcı, etkileyici, başyapıt olmaya aday bir roman çıkıyor.
Eserleri yirmiden fazla dile çevrilen Leeuwen, Hollanda’nın en büyük edebiyatçıları arasında gösteriliyor. Alman Gençlik Edebiyatı Ödülü gibi önemli uluslararası ödüller de alan Leeuwen, 2010 yılında, Hollanda edebiyatına katkılarından dolayı ülkenin en prestijli ödüllerinden Altın Kaztüyü Ödülü’yle taçlandırıldı. Leeuwen’in çalışmaları jüri raporunda şöyle değerlendirilmiş: “Benzersiz, saf, yaratıcı, samimi, tutarlı ve ilham verici. Leeuwen dil ve şekillerle oynuyor. İşaretlerle hokkabazlık yapıyor. Yetişkinleri çocuklaştırırken, çocukları da ciddiye alıyor.”