Hayy Kitap Duyuru
Arama

Hormon bozucuları fark edip onlardan korunmak sizin elinizde

Şüphelilerin tek tek deşifresi, bizi nasıl hasta ettikleri ve korunma yolları

Prof. Dr. Atilla Büyükgebiz Çocukların ve Yekişkinlerin Sağlığını Tehdit Eden Hormon Bozucular kitabında dikkat çektiği konulardan biri: Covid-19’dan Önce İnsan Sağlığını Tehdit Eden Faktörler

Son aylarda tüm dikkatimiz covid-19 hastalığına yoğunlaştı, sağlıkta önceliklerimiz değişti. Sağlığımızı tehdit eden durumlara hep covid-19 tedbirleri çerçevesinden yaklaşıyoruz. Peki ama biz covid-19 pandemisi öncesinde sağlığımızla ilgili hangi kaygıları yaşıyorduk? Sağlığımızı neler tehdit ediyordu? Biraz pandemi öncesindeki günlerimize geri dönüp o günlerin gerçeklerini bir hatırlayalım. 

Pandemi öncesinde enfeksiyon hastalıkları ile ilgili ciddi bir kaygımız yoktu. Her sonbahar yaklaşırken grip aşısı olalım mı olmayalım mı sorularından öteye taşınmıyordu viral hastalıklarla ilgili kaygılarımız. Hatta bir grup bilimden iyice uzaklaşıp aşı karşıtlığı akımı geliştirmeye, yandaş toplamaya çalışıyordu. Aileler çocuklarına kızamık aşısı, çocuk felci aşısı yaptırmıyor ve toplumda hiç görülmeyen bu hastalıklar tekrar görülmeye başlanıyordu. İşin daha tehlikeli tarafı, hasta çocuk veya yetişkin, her kimse, bu hastalıkları kolayca etrafındaki diğer bireylere de bulaştırıyor, yayıyordu. Henüz aşılanmamış çocuklar da enfekte oluyordu. Ahh ne kadar yanlış günlerdi!.. Bakın şimdi tüm dünya insanları olarak hepimiz, bilinmez bir tarihte geliştirilip geliştirilemeyeceğinden dahi emin olmadığımız bir aşıya ümit bağladık. Umutla aşı bekliyoruz. İşte bilimin kıymeti böyle günlerde anlaşılıyor demeden doğrusu bu bölümü bitiremeyeceğim.

Covid-19 hayatımıza girip aklımızı başımızdan almadan, tüm yaşantımızı değiştirmeden önce gündemi meşgul eden sağlığımızla ilgili önemli bir konu da hormon bozuculardı. Neydi bu hormon bozucular? Bunlar yemeklerimize, suyumuza karışan, cildimizden ve solunumla vücudumuza giren ve vücudumuzun salgıladığı hormonları bozarak bizlere zararları dokunan kimyasal maddelerdi. 

Bu çok önemli konu hakkında doğru veya yanlış birçok yorum yapılmış ve insanlar ne yiyip içeceğini, nasıl davranacağını şaşırmıştı. Amaç insanları korkutmak ve yaşamı zorlaştırmak olmamalıdır, ancak hedef, gerçeği bilerek hayatımızı ona göre düzenlemek olmalıdır. İşte bu kitabın amacı da budur. Bundan sonraki bölümlerde, çoğunuzun hatırlayacağı gibi yurdumuzda ‘hormonlu çilek’ kavramı ile başlayıp sayılarının oldukça çok olduğunu saptadığımız ve vücudumuzda zararlı etkiler gösteren hormon bozuculardan bahsedilecektir. 

Sanayileşme arttıkça boyalı ve yumuşak plastik oyuncaklar, deterjanlar, parfümler, mobilya boya ve cilaları, yediğimiz bazı paketli gıdalar hayatımıza girdi ve insanlara verdikleri zararlar bakımından, eskiden görüp de bilimin yardımıyla kontrol altına aldığımız enfeksiyonların yerini aldılar. Yukarıda saydıklarımla derdimiz vardı çünkü otizm artıyor, kızlar erken cinsel gelişim gösteriyor, bazı çocukların boyları aile ortalamalarının altında kalıyordu.

Gıda alerjisi tanısı daha sık konuyor, bazı çocuklarda nedeni bulunamayan öğrenme güçlükleri görülüyordu. Yeri gelmişken hemen şunu da söylemeliyim: Günümüzde kızların %5’ine, erkeklerin %13’üne dikkat eksikliği tanısı konuyor. Diğer taraftan obezite artıyor, diyabet daha sık görülüyor, bazı kanser türlerine de benzer şekilde artık daha sık rastlanıyor. Erkek sperm sayısında azalma bilimsel makalelere konu oluyor, araştırmalarla gösteriliyordu. Tüp bebek oranı özellikle İskandinav ülkelerinde olmak üzere artış gösteriyordu. Ve bütün bunlar hâlâ geçerli… Hatta önümüzdeki yıllarda daha da artan sıklıkla yaşanacak sağlıkla ilgili sorunlar…

İlham Alın

HAYYKİTAP TV VE SOSYAL MEDYADA BİZ
Hayati Sır'ın dinle bilimi, kalple aklı 'bir'leştiren 14 kitaplık yazı yolculuğu! #Ruhİyiliği
Yazar Hayati Sır, yapay zekanın insan doğasındaki olumsuz taraflarını anlattı
Facebook Instagram Twitter